best website templates

Share this page


Forklift Ehliyeti Operatörü


Forklfit türünden iş makinesı kullanabilmek için İş kanununa göre operatörün forklift belgesi alması gerekmektedir. Operatörler arasından fortif, portif olarak da bilinir.Ehliyete G +Forklift olarak geçer.

Forklift operatörü KİMDİR? Forklift eğitimi nasıl alınır?

Forklift Operatörü, kendi başına ve belirli bir süre içerisinde, forklift kullanarak, çeşitli yükleri emniyetli bir şekilde yükleme, boşaltma ve forkliftin bakım ve kontrolünü yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir Operatör, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı operatör belgesine sahip olmalıdır. Herhangi bir kaza anında bütün sorumluluklar operatöre rücu eder. Operatör belgesine sahip olmayan kişi yasal olarak forklift iş makinesini kullanamaz. Bu tür elemanları çalıştıran işverenler yasa gereği 7/7583 Sayılı İş Emniyeti ve İş Güvenliği Tüzüğü ve 1475 Sayılı iş Kanunu hükümlerine göre suçlu sayılırlar.

Forklift nerelerde kullanılır?


Sanayi kesimlerinde; depolama, gümrük, stoklama, ambarlama gibi iş yerlerinde ekonomik olarak iş yapan makinelerdir. Bu makineler ile malzemelerin yükleme, boşaltma ve taşıma hizmetleri yapılmaktadır. Yapılacak olan cinsine göre asansöre veya boma ataşman bağlantısı yapılarak iş yaptırılır.
Forklift nasıl kullanılır ? Forklift lerde bakım...
KULLANDIKLARI ENERJİ ÇEŞİTLERİNE GÖRE FORKLİFT ÇEŞİTLERİ
1. Akümülatörlü ( bataryalı)
2. Benzinli
3. Diesel (mazot)
4. L.P. G. (Likit Propan Gazı)


AKTARMA ORGANI ÇEŞİTLERİNE GÖRE FORKLİFT ÇEŞİTLERİ
1. Kara tip ( dişli) şanzımanlı debriyaj baskılı
2. Hidrolik tork konvertörlü


FORKLİFT ATAŞMANLARI 1- Çatal 2- Tesviye bıçağı 3- Tomruk yükeyici 4- Riper 5- Kurt ağızlı klemens 6- Greyder bıçak 7- Silindir 8- Kepçe 9- Kanca 10- Döner çatal 11- Varil ve balya taşıma tutucu 12- Trapez kerpiç kovası 13- Alttan açılır tip yükleyici kovası

Forklift ehliyeti - forklift kursu-portif ehliyeti, fortif kursu, forklit kursu
Forklift bir oyuncak değildir ve işletimi ciddi bir biçimde ele alınmalıdır. İster üstünde yük bulunsun, ister bulunmasın hiç kimse kaldırma çatalları kalkık olan bir forkliftin altında durmamalıdır. Eller, kollar ve bacaklar forkliftin gabarisi içinde tutulmalı ve asla dışarı çıkarılmamalı veya sarkıtılmamalıdır. Tüm kazalar ve yaralanma vakaları derhal rapor edilmelidir. Raporlarda kazanın zamanı ve yaralananlara veya kazazedelere ilişkin tüm detaylar belirtilmeli ve derhal ekspere müracaat edilmelidir.   

© Copyright 2008 - 2021 Ümraniye Sürücü Kursu ve İş Makineleri - Tüm Hakları Saklıdır.