iş makinası ehliyeti, iş makinesi ehliyeti, iş makinaları kursu, iş makinesi operatörü, forklift ehliyeti, forklift operatoru, g ehliyet, operatörlük sınav soruları , iş makineleri sınav soru ve cevapları
Araba İş Makinaları ve Operatörlük Kursu
Ana Sayfa  22 Haziran Perşembe, 2017

İÇERİK  
» Hakkımızda 
» G Sınıfı Ehliyet Şartları 
» Genel Bilgiler 
» Operatörlük Ders Programı 
» Operatörün Emniyet Kuralları 
» Sıkça Sorulan Sorular 
» İş Makinaları Tescil işlemleri 
» İş Makinaları Ve Operatörlük Sınav Soruları 
» Kayıp Ehliyet işlemleri 
» Uluslararası Ehliyet 
» İletişim 
İŞ MAKİNELERİ OPERATÖR BELGE TÜRLERİ  
» Kazıcı Yükleyici Operatörü 
» Forklift Operatörü 
» Kule Vinç Operatörü 
» Greyder Operatörü 
» İş Kamyonu Operatörü 
» Zemin Süpürme Operatörü 
» Transkavatör Operatörü 
» Ekskavatör Operatörü 
» Finişher (Asfalt ve beton Serme) Operatörü 
» Dozer Operatörü 
» Sondaj Operatörü (Zemin Delgi) 
» Beton Pompası Operatörü 
» Silindir Operatörü 
» Tavan Vinci Operatörü 
» Biçerdöver Operatörü 
» Yükleyici Loder Operatörü 
» Mobil Vinç Operatörü 
» Kaya Kamyonu Operatörü 
» Personel Yükseltici Platform Operatörü 
E-REHBER  
» Atatürk'ün Hayatı 
» İstanbul'un İlçeleri 
» Marmara Bölgesi 
» Ege Bölgesi 
» Batı Karadeniz Bölgesi 

İş Mankineleri ve Operatörlük Sınav Soruları



1-Yakıttan elde ettiği ısı enerjisini mekanik enerjiye çeviren aşağıdakilerden hangisidir?

a.Dinamo b.Vites kutusu c.Diferansiyel d.Motor



2-Motorlar soğutma sistemine göre nasıl sınıflandırılır?

a.Su ve hava soğutmalı b.Su ve yağ soğutmalı

c.Su ve benzin soğutmalı d.Su ve motorin soğutmalı



3-Motordaki yağın görevi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Ateşleme sistemine yardımcı olmak

b.Motorun soğutulmasına yardımcı olmak

c.Yakıtın yanmasına yardımcı olmak

d.Motorun erken ısınmasını sağlamak



4-Motor ilk çalıştırıldığında aşağıdakilerden hangisi yapılır?

a.Tam gaz çalıştırılır

b.Motor rölantide 5 dakika yüklemeden çalıştırılır

c.Motor yükte iken 5 dakika çalıştırılmalıdır

d.Araç hemen harekete geçirilir



5-Motor stop edilmeden önce rölantide çalıştırılmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

a.Soğuk motoru ısıtmak için

b.Sıcak motoru soğutmak için

c.Yakıt tasarrufu yapmak için

d.Araç yükünü boşaltmak için



6-Radyatör petekleri tıkalıysa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Motor soğuk çalışır b.Motor geç ısınır

c.Motor aşırı ısınır d.Radyatör su eksiltir



7-Forklift tipi araçta direksiyon boşluğu ne kadar olmalıdır?

a.Boşluk olmamalıdır b.10 ile 20 mm arasında

c.20 ile 40 mm arasında d.40 ile 50 mm arasında



8-Aracın fazla yakıt yakmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Emme mani foldu tıkalı olması b.Hava filtresini tıkalı olması

c.Yakıt filtresi tıkalı olması d.Yakıt deposunun çok doldurulması



9-Aşağıdakilerden hangisi yakıt tasarrufu sağlar?

a.Ani duruş kalkış yapmak

b.Devamlı büyük vitesle gitmek

c.Devamlı küçük vitesle gitmek

d.Ani duruş kalkışlardan kaçınmak



10-Araç üzerinde kısa devreden doğacak yangın durumunda nasıl davranılır?

a. Marş motorunun kablosu çıkarılır

b. Alternatörün kablosu çıkarılır

c. Bataryanın kutup başı bağlantısı çıkarılır

d. Endüksiyon bobini kablosu çıkarılır



11-Akümülatörün bakımında aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

a.Akümülatörün tamamı saf su ile doldurulur

b.Akümülatörün plakaları temizlenir

c.Plakaların 1 cm üzerine kadar saf su konulmalıdır

d.Plakaların 1 cm altına kadar saf su konulmalıdır



12-Dizel motorlu aracı çalıştıramıyorsanız muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?

a.Karbüratör tıkanmıştır b.Bujiler ateşleme yapmıyordur

c.Yakıt sistemi hava yapmıştır d.Soğutma sistemi hava yapmıştır



13-Dizel motorun eksoz dumanı siyah çıkıyor ise neye bakılır?

a.Yağ filtresine b.Hava filtresine

c.Yağ pompasına d.Su pompasına



14-Şanzıman yağı seviyesi kontrol edilirken aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

a.Vites kolu nötral pozisyonuna getirilir ve motor nötral konumda çalıştırılır

b.Vites kolu nötral pozisyona getirilir ve motor nötral konumda iken stop edilir

c.Şanzıman yağı boşaltılır

d.Motor tam devirde çalıştırılır



15-Marş yapıldığında motor çalışmıyorsa aşağıdakilerden hangisi yapılmalıdır?

a.Marş motoru değiştirilmelidir

b.Akümülatör değiştirilmelidir

c.Marş motorunu ısıtmak için 30 saniye beklenmelidir

d.Marş motorunu soğutmak için 30 saniyeden fazla beklenmelidir



16-Akümülatörün eksi ve artı kutupları arasındaki fark nedir?

a.Eksi kutup artıya göre bakılır

b.Eksi kutup bakır artı kutup kurşundur

c.Artı eksiye göre eksiye göre daha kalındır

d.Artı kutup bakır eksi kutup kurşundur



17-Radyatöre konulacak su nasıl olmalıdır?

a.Temiz ve yağlı b.Temiz ve saf su

c.İçilecek temizlikte d.Temiz ve asitli



18.Forklift tipi araçlarda motor yağı ne zaman değiştirilmelidir?

a.Ayda bir b.Üç ayda bir c.Altı ayda bir d.On iki ayda bir



19-Motoru rölantide soğutmadan ani stop ettirmek aşağıdakilerden hangisine sebep olur?

a.Motor daha iyi çalışır b.Motorun ömrü uzun olur

c.Motorun ömrü kısa olur d.Akümülatör boşalır



20-Vantilatör kayışına parmakla basıldığında ne kadar esnemelidir?

a.1,5 cm b.3 cm c.4,5 cm d.6 cm

g sınıfı iş makinası operatörlük forklift vinç belgesi ve ehliyeti soruları

CEVAPLAR

1-D 2-A 3-B 4-B 5-B 6-C 7-C 8-B 9-D 10-C

11-C 12-C 13-B 14-A 15-D 16-C 17-C 18-A 19-C 20-A

======================
1-Motorda dört zaman oluşum sırası aşağıdakilerden hangisidir?


a. Emme-Ateşleme-Egzost-Sıkıştırma

b. Emme-Egzost-Ateşleme-Sıkıştırma

c- Egzost-Emme-Sıkıştırma-Ateşleme

d- Emme-Sıkıştırma-Ateşleme-Egzost



2-Hava filtresinin tıkanmasını önlemek için ne yapılır?

a.Sodalı su ile temizlenir b.Basınçlı hava ile temizlenir

c.Ilık su ile temizlenir d.Soğuk su ile temizlenir



3-Motorun çok sıcak olarak çalışması aşağıdakilerden hangisine sebep olur?

a.Motor yağının kalınlaşmasına b.Motor gücünün artmasının

c.Motorun çekişten düşmesine d.Motor devrinin artmasına



4-Araçta,yakıt ikmali yapılırken aşağıdakilerden hangisi yapılır?

a.Motor tam gazda çalıştırılır b.Motor yarım gazda çalıştırılır

c.Motor stop edilir d.Motor rölantide çalıştırılır



5-Boğulmuş motoru çalıştırmak için aşağıdakilerden hangisi yapılır?

a.Debriyaj pedalına basılarak marş yapılır

b.Gaz pedalına sonuna kadar basılarak marş yapılır

c.Fren pedalına basılarak marş yapılır

d.El freni çekilerek marş yapılır



6.Motor yağı değiştirileceği zaman aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?

a.Motorun soğuk olmasına b.Motorun rölantide çalışır olmasına

c.Motorun sıcak olmasına d.Motorun çalışır olmasına



7.Motor yağının eksilmesinin sebeplerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

a.Kartel contasının yırtılmasına

b.Karbüratör contasının yırtılması

c.Krank mili contasının yırtılması

d.Kam mili contasın yırtılması



8-Motor bloğundaki su kanallarında çok miktarda paslanma

ve kireçlenme olursa aşağıdakilerin hangisi meydana gelir?

a.Motor yağ yakar b.Motor çalışmaz

c.Motor zengin karışımla çalışır d.Motor fazla ısınır



9.Motor çok sıcak iken radyatöre soğuk su konulması aşağıdakilerden hangisine sebep olur?

a.Motorun ısısının artmasına

b.Motorun stop etmesine

c.Silindir kapağı ile bloğunun çatlamasına

d.Motorun çekiş gücünün artmasına



10-Motorun hararet yapmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Vantilatör kayışı gevşektir b.Motorda termostat yoktur

c.Motorda hava filtresi gevşektir d.Vantilatör kayışı sıkıdır



11-Motor çalışırken marş yapılırsa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Motor daha hızlı döner

b.Marş dişlisi zarar görür

c.Motor daha yavaş döner

d.Motor daha iyi yağlama yapar



12.Akümülatör başka akümülatörle takviye yapılacaksa

kutup başları nasıl bağlanır?

a.Artı kutup,artı kutupla-eksi kutup,eksi kutupla

b.Eksi kutup,artı kutupla-artı kutup,eksi kutupla

c.Artı kutup şasi ile

d.Eksi kutup şasi ile



13-Marşa basıldığında “TIK” diye ses gelip marş motoru çalışmıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Aracın el freni çekiktir

b.Debriyaj arızalıdır

c.Yakıt içerisinde toz pislik vardır

d.Akümülatör kutup başları gevşemiştir



14-Motor çalışırken,ayağınızı gaz pedalından çekince aracın far ışıkları zayıflıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Distribütör arızalıdır b.Far ampulleri yanmıştır

c.Akümülatör zayıflamıştır d.Yağlama yağı azalmıştır



15-Aracın durdurulup kontağın kapatılmasını gerektiren durum aşağıdakilerden hangisidir?

a.Yağ lambası söndüğü zaman

b.Kısa huzme far lambası yandığı zaman

c.Uzun huzme far lambası yandığı zaman

d.Şarj lambası yandığı zaman



16-Aracın lastiklerinin havası normalden az olursa aşağıdakilerde hangisi meydana gelir?

a.Araçta titreme olur b.Krank mili bozulur

c.Araçta frenleme az olur d.Aracın enerji kaybı fazla olur



17-Kışın akülatörün donmaması için aşağıdakilerden hangisi yapılır?

a.Akümülatörün içerisine saf su konur

b.Akümülatörün içerisine antifriz konur

c.Akümülatör tam şarj edilir

d.Akümülatör yarım şarj edilir



18-Araç üzerinde,kısa devreden doğacak yangın durumunda nasıl davranılır?

a.Distribütörün kablosu çıkarılır b.Marş motoru kablosu çıkarılır

c.Bataryanın kutup başı çıkarılır d.Alternatörün kablosu çıkartılır



19-Akümülatörün iki kutup başı üzerine birden dokunacak şekilde

bir madeni parça konulursa,aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Akümülatörün kısa devre olur,patlar

b.Akümülatör daha iyi şarj eder

c.Akümülatörün ömrü artar

d.Akümülatör şarj etmez



20-Yeni bir araçta rodaj zamanı doluncaya kadar aşağıdakilerden hangisinin yapılması doğrudur?

a.Ani duruş ve kalkış yapılır

b.Motor tam güçle çalıştırılır

c.Araçta devamlı aynı vitesle gidilir

d.Ani duruş ve kalkış yapılmaz PORTİF EHLİYETİ, portif belgesi



CEVAPLAR:

1-D 2-B 3-C 4-C 5-B 6-C 7-A 8-D 9-C 10-A

11-B 12-A 13-D 14-C 15-D 16-D 17-C 18-C 19-A 20-D
 
===================
1-Araçlarda kullanılan motorlar aşağıdakilerden hangisidir?


a.Dıştan yanmalı b.İçten yanmalı

c.İçten ve dıştan yanmalı d.alttan yanmalı



2-Motor yağı değiştirileceği zaman aşağıdakilerden hangisine dikkat edilmelidir?

a.Motorun soğuk olmasına b.Motorun rölantide çalışmasına

c.Motorun sıcak olmasına d.Motorun çalışır olmasına



3-Motorun yağlama yağı seviyesi normalin çok altında iken motor çalıştırılacak olursa aşağıdakilerden hangisi olur?

a.Motor ısınır,yanar b.Motor suyuna yağ karışır

c.Motor çok soğur d.Motor yakıtına yağ karışır



4-Motor bloğundaki su kanallarında çok miktarda paslanma ve kireçlenme olmuşa aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Motor yağ yakar b.Motor çalışmaz

c.Motor zengin karışımla çalışır d.Motor fazla ısınır

5-Vantilatör kayışı çok sıkı ise aşağıdaki arızalardan hangisi meydana gelir?

a.Motor hararet yapar b.Motor yağ yakar

c.Araç daha hızla gider d.Alternatör yatakları bozulur

6-Dizel motorlarda yakıt sisteminin hava yapmasının sebeplerinden biri aşağıdakilerden hangisidir?

a. Hava filtresinin tıkalı olması

b. Yağ filtresinin tıkalı olması

c. Yakıt deposundaki yakıtın tamamen bitmesi

d. Yakıt filtresinin tıkalı olması

7-Dizel motorlarda egzoz dumanı çok siyah çıkıyor ise neye bakılır?

a.Yağ filtresine b.Hava filtresine

c.Yağ pompasına d.Su pompasına

8-Akümülatörün kendiliğinden boşalması (deşarj olması)nın sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Akümülatörün üst kısmında pislikler birikmiştir

b.Akümülatörün kutup başları gevşektir

c.Akümülatörün kutup başları oksitlidir

d.Akümülatörün kutup başları sıkıdır



9-Akümülatörün iki kutup başı üzerine birden dokunacak şekilde bir madeni parça konulursa-aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Akümülatör kısa devre olur,patlar

b.Akümülatör daha iyi şarj eder

c.Akümülatörün ömrü artar

d.Akümülatör şarj etmez



10-Motor çalışırken yağ göstergesinde herhangi bir anormal lik görüldüğünde aşağıdakilerden hangisi yapılır?

a.Motor devri yükseltilir b.Motor devri düşürülür

c.Motor rölantide çalıştırılır d.Motor hemen durdurulur



11-Dizel motorlu aracı çalıştıramıyorsanız muhtemel arıza aşağıdakilerden hangisidir?

a.Karbüratör tıkanmıştır b.Bujiler ateşleme yapmıyordur

c.Yakıt sistemi hava yapmıştır d.Soğutma sistemi hava yapmıştır



12-Araç üzerinde,kısa devreden doğacak yangın durumunda nasıl davranılır?

a.Distribütör kablosu çıkarılır b.Marş motoru kablosu çıkarılır

c.Bataryanın kutup başı çıkarılır d.Alternatörün kablosu çıkarılır



13-Vantilatör kayışına parmakla basıldığında ne kadar esnemelidir?

a.1,5 cm b.3 cm c.4,5 cm d.6 cm



14-Şanzıman yağı hararet gösterge ışığı yandığı zaman ne yapılır?

a.Araç durdurulur,motor yağı kontrol edilir

b.Araç durdurulur su kontrol edilir

c.Motor tam gazla çalıştırılır

d.Araç durdurulur şanzıman yağı kontrol edilir



15-Şanzıman yağı basıncı düştüğünde aşağıdakilerden hangisi meydana gelir?

a.Motor hararet yapar b.Şanzıman basınç uyarı göstergesi söner

c.Motor stop eder d.Şanzıman basınç uyarı göstergesi yanar



16-Soğutma sistemindeki su azalıyorsa sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Vantilatör kayışı sıkıdır b.Hararet ısı göstergesi arızalıdır

c.Termostat arızalıdır d.Silindir kapak contasında çatlak vardır



17-Aracın fazla yakıt yakmasının sebebi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Egzoz supaplarının kapalı kalması

b.Emme manifoldunun tıkalı olması

c.Emme supabının kapalı kalması

d.Hava filtresinin tıkalı kalması



18-Hava filtresinin görevi aşağıdakilerden hangisidir?

a.Karbüratöre giden hava miktarını düzenler

b.Karbüratöre giren yağı temizler

c.Karbüratöre giren yakıtı düzenler

d.Motora giren havayı temizler



19-Dizel bir motorda yanma nasıl sağlanır?

a.Sıkıştırılmış yakıt,hava karışımının buji ile ateşlemesiyle

b.Sıkıştırılmış yakıt hava karışımının enjektör ile ateşlemesiyle

c.Sıkıştırılmış hava üzerine enjektörden motorin püskürtülmesi



20-Araçta motor yağı kontrol edilirken aşağıdakilerden hangisi yapılır?

a.Kontak anahtarını kapatılmadan,motor çalışır durumda kontrol edilir

b.Kontak anahtarı kapatılır,yağın kartele inmesi için 4-5 dakika beklenir ve kontrol edilir

c.Motor yüksek hızda çalışırken kontrol edilir

d.Motor rölantide çalışırken kontrol edilir



CEVAPLAR:

1-B 2-C 3-A 4-D 5-D 6-C 7-B 8-A 9-A 10-D

11-C 12-C 13-A 14-D 15-D 16-D 17-D 18-D

19-C 20-B
 
===============

Operatör Belgesi ile ilgili aklınıza gelebilecek her türlü soru için buraya tıklayarak bizi msn adresinize ekleyin. Ayrıca aşağıda bize ulaşabileçeğiniz telefon numaraları yer almaktadır.

Tel: 0216 443 24 84
Tel: 0216 523 37 79
Ümraniye





© 2008 - 2014  arabasurucu.com - Tüm Hakları Saklıdır.
 





domain domain















ILK-10 Azeri Website Directory

??????? PR-CY.Rank

site ekle google, site ekle, link ekle, arama motoruna kayit

Genel Türk Web Siteleri

Site Ekle 24

Site Ekle

siteni ekle - 3d oyunlar

site ekle Verimli Ders Çalışma

Lider100.Net - Listede hep Lider oL. Toplist ekle - Site ekle - siteni ekle

site ekle - oyun

Dizin-Hayalcin